Menu

Menu

ForsideNyhederKalenderShoppingÅbningstiderGavekortTopbutikkerNNHH ForretningerFagregisterKontakt Håndværk & HandelAktiviteterBegivenhederTurist & SeværdighederSport & MotionKultur & MusikFritid & HobbyLokalhistorisk ArkivForeningerSamfundVelkomstambassadørBosætningInstitutionerOm Nr. Nebelborgerforeningen nr nebelBlåbjerg UdviklingsrådNørre Nebel Håndværk og HandelSamarbejdspartnereFagregisterKontaktGavekort
Nr. Nebel
Der øves i førstehjælp Foto: PR foto Annette Knudsen

Hjemmeværnet havde livredning

på besøg i Landal Sea west

tekst og foto: Annette Knudsen Løjtnant Informationsofficer Hærhjemmeværnsdistrikt Midt- og Vestjylland 

Hjemmeværnet havde livredning og tryghed på programmet – for både børn og voksne

Hvad gør man lige, hvis en person pludselig synker livløs sammen – går man i panik eller går man i gang med livreddende førstehjælp??
Det var den problemstilling der mødte de besøgende på Hjemmeværnets event-stande, i anledning af Hjertestarterdagen, den 16. oktober.

 

Efterårsferien er for mange lig med ferie, varm kakao og masser af hygge, men for nogen er den lig med at stille op for andre og gøre en forskel.

Dygtige førstehjælpsinstruktører og sminkører fra Hjemmeværnet og Forsvaret havde valgt at stille op i Sea west på EU’s Hjertestarterdag som Dansk Råd for Genoplivning og TrygFonden står for i Danmark. Det er syvende gang, dagen blev afholdt over hele Danmark, den 16. oktober.

De dygtige Hjemmeværnsoldater stod klar til at guide og vejlede de mange besøgende i at genoplive med en hjertestarter og prøve at give hjertelungeredning på én af de medbragte førstehjælpsdukker.
Der var også mulighed for at komme ”til skade”, da nogle af Hjemmeværnets sminkører stod klar til at male små-sår og skrammer på børn og barnlige sjæle.


Førstehjælp giver tryghed og er også for de små…
Et par af de mange gæster på standene var Maida Salihovic, der bl.a havde sønnen Benjamin på 6 år med.
”Vi holder førstehjælpskurser på mit arbejde, så jeg har prøvet både hjertestarter og hjertelungeredning før” fortæller Maida og fortsætter: ”Men det giver mig tryghed og sikkerhed at træne det – jeg håber aldrig at få brug for det, men jeg ved hvad jeg skal gøre hvis det alligevel sker”.

Maida synes at tanken om en årlig dag med fokus på brugen af hjertestarter og livreddende førstehjælp er rigtig god – det er vigtigt at det er noget vi holder fokus på.
Sønnen Benjamin var enig og MEGET begejstret:
”Det var sjovt og også lidt hårdt” fortæller han med strålende øjne, ”Man skal trykke 30 gange og så blæse to gange – men allerførst skal man huske at ringe 1-1-2, så der kan komme nogen og hjælpe så man ikke bliver træt”.
Og meget mere enkelt og rigtigt kan DET vist ikke siges


Førstehjælp blev afmystificeret
Hjemmeværnet var repræsenteret på i alt 10 steder i Jylland og på Fyn, og alle steder kunne der meldes om rigtig mange interesserede og aktive besøgende, der meget gerne ville prøve dem selv af og som fandt ud af at det med at bruge en hjertestarter slet ikke er hverken svært eller farligt.
Hjertestarteren gør jo arbejdet selv så man kan ikke gøre noget forkert, var der mange der fandt ud af – og netop det at afmystificere brugen af hjertestarteren var det primære formål på Hjertestarterdagen.

Alle kan lære at yde førstehjælp, og det allerværste man kan gøre i en situation, hvor en person falder livløs om, er faktisk IKKE at gøre noget som helst.

Det lærte de mange besøgende i onsdags, og den viden og afmystificering skulle meget gerne bidrage til at vi alle bliver mere fortrolige med at træde til, hvis uheldet skulle være ude.

Førstehjælp er vigtig for alle – og på alle tidspunkter
Og det er ikke kun Hjemmeværnets Førstehjælpsinstruktører, der kan redde menneskeliv.
Alle Hjemmeværnssoldater bliver uddannet i førstehjælp og uddannelsen bliver løbende tilrettet og vedligeholdt, så den er up-to-date.

Førstehjælp er ikke noget, man kun kan få brug for under tjenesten i Hjemmeværnet – vores kompetencer kommer os til gode i alle forhold: privat, på arbejde, på ferien osv – alle steder hvor vi færdes og opholder os, vil vi være uddannet til at kunne yde førstehjælp og dermed potentielt kunne redde menneskeliv.

Det er Forsvarets Sanitetskommando (FSK), der står for uddannelsen af Hjemmeværnets førstehjælpsfaglige personale. Og FSK har støttet op om ideen og projektet fra start.

For Hjemmeværnet har Hjertestarterdagen været en fantastisk mulighed for at vise, hvad vi OGSÅ kan bidrage til samfundet med – og at formidle det til en masse interesserede mennesker.
2019 har været andet år, vi har deltaget i Hjertestarterdagen, men vi stiller meget gerne op igen i uge 42 i 2020, så vi kan være med til at sikre et fortsat fokus på vigtigheden af at så mange som muligt er trygge ved at kaste sig ud i at redde menneskeliv.

mandag 21 okt 2019 - Bjarne Buhl
Vist: 477 gange